Plzeňské farmářské trhy provoní první jarní zelenina
30. dubna 2011 se uskuteční další Plzeňské farmářské trhy. Opět se odehrají na tradičním místě – nádvoří hotelu Gondola (Pallova 12, u Mlýnské strouhy, Plzeň) od 8 do 13 hodin. Pořádá je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola. Plzeňské farmářské trhy jsou součástí projektu Plzeň 2015 (www.plzen2015.cz). Již bychom měli přivítat pěstitele zeleniny, kteří přivezou první jarní zeleninu.
Zelenina je na farmářských trzích nejžádanějším zbožím
Po tuzemské sezónní zelenině je poptávka jak na trzích, tak v běžných obchodech. „Spotřebitelé již pochopili, že zelenina sklízená ve správný čas, má lepší vůni, barvu i chuť. Musíme si jen na konkrétní druhy zeleniny počkat. Každá se sklízí v jiné době, proto je její nabídka na Plzeňských farmářských trzích závislá na průběhu zemědělského roku“, vysvětluje Tomáš Popp, koordinátor trhů z o.s. ENVIC. Na trzích v sobotu 30. dubna již bude možné nakoupit první jarní zeleninu – jarní cibulka, saláty, ředkvičky. Postupně budou přibývat další druhy zeleniny. Všechna má původ v České republice a je pěstována co nejpřirozenějšími zemědělskými postupy. Prodávat se budou i nadále sazenice a mnoho druhů bylinek.
Nejkvalitnější potraviny hledejte na Plzeňských farmářských trzích
Na již třetím Plzeňském farmářském trhu v roce 2011 se představí opět prodejci kvalitních tuzemských potravin – zelináři z Litoměřicka, Moravy a Ústeckého kraje, ovocnáři z Nebílov, Skočic, pekaři ze čtyř pekáren – Rendl ze Sušice, Pištec z Kolína, pekařství Zídková a pekaři z Dobřan, pěstitelé hlívy z farmy Svatá Máří, kachny, kuřata a vajíčka přiveze farma NELI. Čerstvé mléko si budou moci návštěvníci koupit z pojízdného mlékomatu farmy pana Boháčka, maso a uzeniny od mnoha uzenářů – Angus meat ze Soběsuk, z jatek Vojenice, Matějka z Letin a od Šnebergera z Klatov. Zvěřinové uzeniny bude prodávat ZEFA VOLARY. Mošty nabídnou ovocnáři z Nebílov a z Nebílovského Borku. Vajíčka od slepic chovaných ve venkovních výbězích, nabídne i pan Martínek z Osvračína. Hovězí maso v biokvalitě bude prodávat pan Uher – farmář z Hostouně u Domažlic. Mléčné výrobky oceněné značkou Regionální potravina roku 2010 představí minimlékárna Joma. Kozí, kravské i ovčí sýry bude možné zakoupit z farmy Belina, Březí a z Horského statku Abertamy. Nebude chybět ani med od včelařů z Plzeňského kraje. Dokonce bude možné zakoupit i český česnek z Kuřimi a cibuli z Račetic. Více informací o prodejcích uveřejňujeme na www.plzensketrhy.cz.