Delicias & co
Bude na nejbližších trzích 23. listopadu? Ne
Kraj: | Plzeňský |
---|---|
Okres: | Rokycany |
La salteña je typ masového koláče, který se připravuje v Bolívii. Obsahuje náplň z různých druhů zeleniny a luštěnin, kousků masa a obvykle tekutiny, která zůstane z přípravy „jigote“ (omáčka). Konzumuje se především ráno a je prodávána a konzumována na náměstích a rušných ulicích.
Na počátku 19. století paní Juana (Chudna) Manuela Gorriti, která se později stala manželkou prezidenta Manuela Isidora Belzy, narozena v argentinském městě Salta, musela utéct společně se svou rodinou do exilu během diktatury Juana Manuela de Rosas. Opustila všechen svůj majetek a usadila se v Tatina (Taricha) (Bolívie). Po mnoho let byla rodina Gorriti označována za extrémně chudou, a proto ze zoufalství začala připravovat „šťavnaté masové koláče“.
Prodej těchto produktů byl velmi populární a zároveň byla Manuela přezdívána „la salteña“, podle místa jejího původu. Produkt pomalu získával na popularitě a nakonec se stal tradicí. V současnosti jej můžete najít v mnoha obchodech po celé Bolívii a jeho úspěch byl tak velký, že dorazil i na mezinárodní trh.
Existuje mnoho druhů salteñas, díky různým náplním, ale vždy si zachovává svůj styl a těsto.
Kdo je Jaime Zabala?
Jsem z Bolívie, žiji v České republice už 12 let s moji manželkou, také z Bolívie a mám 3 děti. Vzhledem k tomu, že farmářské trhy nabízejí produkty z čerstvých surovin a jsou připravovány domácí formou využívám přiležitosti nabídnout veřejnosti tyto delikatesy mé země, díky kterým si můžete vychutnat exotické chutě.